Přirozené kojení z prsu bude pro dítě vždy tím nejlepším

V moderní době mnoho žen běžně krmí alternativně, to znamená povětšinou ze sací láhve či jinými metodami. Pokud není zbytí, pak je to pochopitelné, ovšem přirozené kojení z prsu je přírodním procesem, který se jen tak nedá nahradit a dá se očekávat, že ani v nejbližší budoucnosti se nenajdou metody, které tak trochu ošidí přírodu. Proč je tedy normální kojení pro dítko tak přínosné?

  • Důležité živiny: V mateřském mléku se nachází veškeré živiny, které kojenec potřebuje ke svému zdravému vývoji. A co je rovněž důležité, s vývojem a růstem dítěte se také upravují poměry těchto živin v mléce, jejich dávky jsou tedy vždy přímo úměrné.
  • Protilátky: Součástí mateřského mléka jsou vždy protilátky ochraňující nejmenší děti proti různým onemocněním, jako jsou záněty, dýchací potíže, nebo metabolické problémy. Díky menšímu obsahu bílkovin oproti umělé stravě, zajistí pravé mléko z prsu rovnoměrné zatížení ledvin i dalších orgánů. 
  • Vyvážená výživa: Bylo prokázáno, že alternativní krmení pro děti může být příčinou některých chorob, ale také alergií v pozdějším věku, rovněž se často podílí na větší náchylnosti k obezitě dětí. Je to dáno právě vyšším obsahem sacharidů a bílkovin. Platí, že čím déle bude miminko kojeno, tím nižší je možnost obezity. 
  • Blízký kontakt: Přínosem kojení je rovněž posilování vztahu mezi matkou a dítětem. Blízký kontakt dodá dítku pocit, že je se svou rodičkou propojeno a cítí se pak bezpečněji. S tímto zajímavým faktorem souvisí také lepší vývoj dětské psychiky, a dokonce i inteligence. Zdravý vývoj intelektu je pak prokazatelně podporován i již zmiňovaným vyváženým přísunem živin v laktátu. 
  • Vztahy v budoucnu: Pozitivem kojení z prsu bude posílení vztahu s matkou také do budoucna, tedy hovoříme i o jakémsi sociálním aspektu a budování rodinných vztahů.