Dětskou ohrádku vybíráme nejen podle rozměrů

Někdy jsou nazývány hracími ohrádkami, jindy zase bezpečnostními či bezpečnými ohrádkami, každopádně jejich účel je zřejmý. Mají dítěti, nejčastěji kojenci, zajistit bezpečnost při jeho aktivitách, při hraní. Mnohdy ovšem slouží i jako náhrada postýlky, to, když se miminko unaví a v ohrádce usne. Je tedy opravdu důležité, znát hlavní parametry a vlastnosti, podle nichž dětské ohrádky vybírat.

Velikost a odstupy tyček

Obecně platí, že dětská ohrádka by měla mít takové mezery mezi tyčemi, aby dítě mělo výhled, mohlo se jich chytit, ale aby neumožňovaly dostat se přes ně ven. Uvádí se, že mezery by se měly pohybovat mezi 5 a 6 centimetry. Vždy pochopitelně záleží na věku dítěte, u těch nejmenších batolat jsou odstupy mezi tyčkami menší, u větších se již může jednat o větší mezery.

Podle věku pak volte také ideální výšku od základny po horní hranu. Dítku by mělo být umožněno, aby se mohlo této horní hrany držet při sezení či postavení, rozhodně by ale nemělo přepadnout. Raději zvolte vyšší variantu dětské ohrádky, konec konců dítě se může držet tyček.

Jaké vlastnosti by měla ohrádka mít?

Nejen velikost bude při pořizování nové dětské ohrádky rozhodující. Zde je výčet dalších důležitých vlastností, které pokud ohrádka nemá, tak ji raději ani nekupujte:

  • Kvalitní materiál: nejlepší volbou je odolné, ale ne příliš tvrdé dřevo. Lze zvolit i ohrádky z kovu nebo plastu, ty bývají sice levnější, ale přeci jen jim chybí přirozenost.
  • Stabilita: Dětské ohrádky musí být dostatečně stabilní, aby se neposouvaly a nehrozilo jejich poškození nebo rozložení i při výraznějších aktivitách dětí.
  • Dřevo by mělo být ošetřeno tak, aby nehrozilo napadení škůdci nebo poškozování, u kovu je zase důležité zaměřit se na nerez. Každý materiál dětské ohrádky by měl splňovat náležité normy a být ekologický, nátěry netoxické.
  • Bezpečné hrany: veškeré hrany a přechody musí být tupé, zaoblené.
  • Bezpečný prostor: rovněž by nikde nemělo nic zbytečně vyčnívat, špičaté součásti pak můžou být skutečnou pohromou. Dítěti by nemělo být nijak umožněno, aby z ohrádky vylezlo.

Naše kvalitní dětské ohrádky si můžete snadno objednat na našem e-shopu v sekci OHRÁDKY.