Dětská matrace se od té dospělácké může dosti lišit

Ty nejmenší děti stráví ve své postýlce opravdu mnoho času, a proto je velmi důležité zvolit nejen kvalitní a bezpečnou postel, ale také vhodné doplňky do ní. Asi tím nejdůležitějším je pak matrace. Na začátku je potřeba uvědomit si, že dětské matrace se mohou od těch dospělých poněkud lišit. Jste v tomto směru nováčkem a nejste si jisti, na které aspekty se nejvíce zaměřit?

Tvrdost

Pro velmi malé děti je ideální variantou tvrdší matrace. Měla by dítku nabídnout dostatečnou podporu a oporu pro tělo, což může mít značný vliv na správný růst a vývoj páteře. V průběhu spánku by mělo být tělo miminka zpevněno a páteř kvalitně podepřena. Měkké matrace jsou v tomto směru dokonce až rizikové a mohou dítěti přivodit takové potíže, jako jsou různé deformace páteře a samozřejmě také bolesti zad.

Rozměry

Dětské matrace se dnes vyrábí v různých rozměrech, kdy asi nejpoužívanější jsou velikosti 120x60 cm nebo 140x70 cm. Před jejich pořízením tedy nejprve změřte postel a vyberte matraci tak, aby byla v postýlce na těsno.

Materiály

Co se týká materiálů, tak ty jsou obdobné, jako u matrací pro dospělé. Mezi nejvíce oblíbené a vhodné do dětské postýlky se řadí:

  • Polyuretanová pěna
  • Líná pěna
  • Kokosová vlákna
  • Pohankové lusky
  • Latex

Odvětrávání

Neméně důležité je, aby byla pořízená dětská matrace dobře odvětrávaná a vzdušná, především proto, aby byla odváděna vlhkost. Toto je řešeno již samotným materiálem, který může být navíc opatřen vhodně velkými póry.

Zóny

U dětských matrací není nutné dělení do zón, jako je tomu u matrací pro dospělé. Nejlepší je prostá a jednolitá plocha, která dítku umožní najíst si během spánku vhodnou a tu nejvíce příjemnou polohu těla. Obecně platí, že děti se během spánku mnohem více pohybují. Zónování je tak v podstatě zbytečností, navíc je třeba mít na mysli i ten fakt, že děti rychle rostou, a tak bude po čase nutné matraci vyměnit za novou.

Naše kvalitní dětské matrace si můžete snadno objednat na našem e-shopu v sekci DĚTSKÉ MATRACE.